artykuły

Wpływ poliprobiotyków na wydajność produkcyjną brojlerów

wróć
               Słowo probiotyk pochodzi z języka greckiego i znaczy "dla życia". Od ponad 2000 lat podukty sfermetowanego mleka wykorzystywane są jako leki w licznych chorobach jelitowych. Na początku XXI wieku, Ilya Mechnikov- Laureat Nagrody Nobla wskazał, ża bakterie kwasu mlekowego, znajdujące się w produktach sfermentowanego mleka, korzystnie wpływają na zdrowie ludzi. W jego pracy naukowej pt.: "Przedłużenie życia" opisał ludzi, którzy dzięki spożywaniu dużych ilości produktów sfermentowanego mleka, żyli dłużej i byli bardziej odporni na infekcje. Oświadczenie, że bakterie z rodziny Lactobacillus mają korzystny wpływ na zdrowie ludzkie i długowieczność, spowodowało wzrost zaciekawienia tym faktem wśród innych naukowców, co zaowocowało wieloma badaniami nad właściwościami tych bakterii. Pierwszym, który w 1974 roku wprowadził pojęcie "probiotyk" był amerykański uczony R. Parker. Pojęcie probiotyku było wielokrotnie zmieniane, aż do 1989 roku, w którym to uznano i zaakceptowano ideę R. Fuller. Zgodnie z jego teorią, probiotyki są to żywe mikroorganizmy, które utrzymują równowagę bakteryjną w jelitach i mają pozytywny, fizjologiczny wpływ na organizm zarówno ludzki, jak i zwierzęcy.
             

© PROFEED